pvc-asso.ir
پاس گل بازار پلیمرها به تولید
افزایش قابلتوجه فاصله دو نرخ آزاد و نیمایی ارز
این روزها قیمتهای پایه در هر دو بازار پلیمری و شیمیایی با نوسان منفی دو متغیر اصلی معادله کشف نرخ پایه همراه شده است که از سوی تکانههای منفی نرخ این گروه از محصولات در بازارهای جهانی و عقبگرد بهای نیمایی ارز تغذیه میشود. هفته گذشته نیز شاهد افت بهای ارز در سامانه نیما بودیم که البته به دلیل عدماعلام نرخ پایه در هفته جاری (به دلیل تعطیلات دو روز ابتدای هفته) میتوان انتظار داشت که اثر این تکانههای قیمتی در نرخ پایه هفته بعد مشاهده شود.
در شرایطی که در بازار آزاد ارز، شاهد تداوم روند افزایشی قیمت هستیم، افزایش فاصله این دو بازار ارز به انتظارات تورمی اهالی بازار دامن خواهد زد و در نهایت، با بر هم زدن آرامش معاملات، به ایجاد تلاطم در معاملات کالاییها منتهی خواهد شد که دیر یا زود اثر آن را در ثبت رقابتهای قیمتی و معامله این گروه از محصولات با نرخی بالاتر از قیمت پایه آن خواهیم دید. اینکه فرضیه امید به حصول توافقات برجامی و رفع تحریمها تا حد زیادی رنگ باخته و از سوی طرفین مذاکره خبر رسمی مبنی بر تسهیل این توافق منتشر نشده، از جمله دلایلی است که بازار آزاد را ملتهب کرده است.
در هر حال، بهرغم کاهش بهای پایه محصولات پلیمری و شیمیایی در بورسکالا شاهد خریدهای حداکثری اهالی این بازار هستیم که تمایل دارند با ورود قدرتمند به بازار، بخش عمده نیاز خود را تامین کنند. گواه این ادعا نیز رشد حجم معاملات در هر دو بازار پلیمری و شیمیایی بورسکالاست که در هفتههای اخیر، با افزایش تقاضای به ثبت رسیده در این بازار، بخش عمدهای از عرضههای هفتگی در این بازارها مورد دادوستد قرار گرفته است.
بهای نفت بار دیگر صعودی شد
در جریان معاملات نفتخام برنت در روز گذشته (تا لحظه تنظیم این گزارش) هر بشکه از این محصول با بهای 120دلار دادوستد شد که نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته گذشته، رشد بهای اندکی را به ثبت رساند. برآیند نوسان بهای نفتخام برنت در ماه گذشته به میزان 15درصد مثبت ارزیابی میشود و در هفته گذشته نیز برآیند تکانههای قیمتی این محصول رشد 29/ 2درصدی را نشان میدهد.
پس از اینکه عربستانسعودی قیمتهای فروش نفتخام خود را در ماه جولای بهشدت افزایش داد، قیمتهای آتی نفت برنت در معاملات جهانی به 120دلار در هر بشکه جهش کرد که نشاندهنده کاهش عرضه جهانی، حتی پس از موافقت اوپکپلاس برای تسریع افزایش تولید در دو ماه آینده بود. عربستانسعودی قیمت فروش رسمی نفتخام سبک خود را به مقصد بازار اصلی آسیا و شمالغرب اروپا افزایش داد، در حالی که قیمت محمولههایی که به ایالاتمتحده میرفت، ثابت ماند. افزایش بهای جهانی هر بشکه نفتخام برنت در روز دوشنبه به دنبال اخبار هفته گذشته بود که اوپکپلاس تصمیم گرفت تولید خود را در ماههای جولای و آگوست 648هزار بشکه در روز یا 50درصد بیشتر از برنامهریزی قبلی افزایش دهد. با این حال، بازارها همچنان در مورد توانایی این گروه برای پاسخگویی به تقاضا تردید دارند؛ زیرا چند کشور عضو در تلاش برای افزایش تولید هستند؛ آن هم در شرایطی که تقاضا در ایالاتمتحده افزایش مییابد و چین محدودیتهای مربوط به ویروس کرونا را کاهش میدهد. در همین حال، کارشناسان گزارشهایی را ارزیابی میکنند که نشان میدهد آمریکا در حال بررسی اجازه ورود نفت تحریمشده ایران و ونزوئلا به بازارهای جهانی برای جبران نفتخام روسیه است.
نفتا بهعنوان اصلیترین محصول برای شرکتهای پتروشیمی خوراک مایع، در آخرین معاملات خود با 17دلار افزایش بها همراه شد که البته تکانههای قیمتی این محصول ارزشمند در هفته گذشته از افت نزدیک به 3درصدی قیمت نفتا به ازای هر تن حکایت دارد. در واقع، قیمتهای آتی نفتا به 865دلار در هر تن رسید؛ سطحی که از ماه فوریه تاکنون مشاهده نشده بود و تقریبا 25درصد کمتر از بالاترین قیمت یکدهه اخیر یعنی 72/ 1121دلار در اوایل ماه مارس بوده است. یکی از مهمترین دلایل افت بهای نفتا را میتوان چشمانداز نزولی تقاضا دانست که نگرانیهای عرضه مرتبط با تحریمها علیه بخش نفت روسیه را خنثی میکند. اما پس از اینکه چین بازگشایی مراکز حیاتی اقتصادی را با کاهش موارد ابتلا به کووید-19 در دومین اقتصاد بزرگ جهان اعلام کرد، نشانههای بازگشت مصرف برجسته شد.
تداوم رشد حجم معاملات در بازار پلیمرهای بورسکالا
در هفته گذشته به میزان 94هزار و 192تن انواع محصولات پلیمری در بورس کالای ایران عرضه شد که اگرچه نسبت به هفته ماقبل از افت یکدرصدی حکایت دارد؛ اما همچنان در سطح قابل قبولی قرار گرفته است. در برابر این میزان عرضه، تقاضایی به اندازه 135هزار تن ثبت شد که نسبت به هفته گذشته، افت نزدیک به 11درصدی را تجربه کرده است؛ اما هنوز هم بالغ بر 11هزار تن بالاتر از متوسط هفتگی تقاضا از ابتدای سالجاری تاکنون به شمار میرود. در نهایت، تقابل عرضه و تقاضا در هفته گذشته سبب معامله97هزار و 652تن انواع محصولات پلیمری شد که در مقایسه با هفته ماقبل خود از افزایش 5/ 1درصدی برخوردار شده است. به این ترتیب، در هفته گذشته شاهد معامله حداکثری محصولات عرضهشده پلیمری در بورسکالا بودیم که به معامله بیش از 93درصد حجم عرضهها منجر شد.
افزایش همزمان هر سهداده حیاتی معاملات در بازار شیمیایی بورسکالا
در جریان معاملات هفته گذشته بازار محصولات شیمیایی بورسکالا شاهد اوج گرفتن هر سهداده حیاتی این بازار یعنی تقاضا، عرضه و حجم معاملات بودیم. به عبارت دقیقتر، در هفته گذشته بالغ بر 49هزار تن از انواع این محصولات در بورسکالا عرضه شد که در برابر آن، تقاضای 43هزار و 456تنی شکل گرفت. ثمره این میزان عرضه و تقاضا در بازار، معامله 37هزار و 57تن از این مواد اولیه بود که نسبت به هفته ماقبل از رشد 5درصدی برخوردار شد و معامله 75درصد از عرضههای افزایشی هفته گذشته را رقم زد.
نظرات