گزارش خبرگزاری ایلنا درباره لوله ها
انواع لوله و کاربردهای مهم آنها
به گزارش روابط عمومی انجمن لوله و اتصالات پی وی سی به نقل از ایلنا، لولهها از انواع مختلفی بر حسب جنس، کاربرد و نحوه اتصالات دسته بندی کرد. ما در این مقاله چند نوع لوله که بیشترین کاربرد را دارند به شما معرفی میکنیم.
لوله پلیکا
یکی از گستردهترین تولیدات مصنوعی در جهان پلی وینیل کلراید می باشد که یک نوع پلیمر یا رزین است و منجر به تولید پلاستیک سفت و سخت می شود که به اختصار به آن پی وی سی یا pvc گفته می شود.
شرکت معروف پلیکا که اولین تولید کننده لوله های پی وی سی میباشد و از این رو لوله های پی وی سی به لوله پلیکامعروف شده اند و نام خود را از این شرکت گرفته اند.
لولهی پی وی سی یا لولهی پلیکا یکی از محصولات پر مصرف برای ساخت و ساز است که برای لوله کشی ساختمان ها و تاسیسات مختلف از آن استفاده می شود.
از لوله پلیکا برای سیستم های آبیاری بالا و پایین زمین استفاده می شود و با سیستم pvc با داشتن یک سیستم بارانی موجب صرفه جویی در وقت و پول کشاورزان می شود.
حتی از این مدل لوله میتوان برای لوله کشی آب آشامیدنی ساختمان یا فاضلاب مسکونی و شهری استفاده کرد و لوله پلیکا بر خلاف لوله کشی های قدیمی در اثر رطوبت زنگ نمی زند و پوسیده نمی شوند و در اثر فشار وارد بر آن شکسته نمی شوند زیرا لوله های پلیکا انعطاف پذیر هستند.
لوله پلی اتیلن
لوله پلی اتیلن از گرانول های شفاف پلی اتیلن ساخته می شوند که به صورت جامد می باشند.
پلی اتیلن، پلیمری است که در پالایشگاه های نفت خام و در اثر واکنش های پلیمریزاسیون واحدهای منومر اتیلن تشکیل می شود و با توجه به اینکه تحت چه شرایطی سنتز شده است، ویژگی های خاصی دارند.
همزمان با گسترش جوامع بشری و با پیشرفت شهرها و روستاها، نصب لوله های مدرن در تأسیسات به یک نیاز ضروری مبدل گشت. تأسیسات شهری که مهم ترین آن ها سیستم های انتقال آب و فاضلاب هستند، نقطه توجه مهندسان قرار گرفتند و به تدریج لوله های فلزی و سیمانی، از رده خارج و لوله های پلی اتیلن جایگزین آن ها شدند. با نصب لوله های جدید، مشکلات لوله های قدیمی مانند خوردگی، ترک، شکست و نشتی، به طور کامل از بین رفت و به تدریج استفاده از لوله پلی اتیلن در موارد دیگر نیز رواج یافت و نصب لوله پلی اتیلن در زمین های کشاورزی می تواند تا حد زیادی مصرف آب را کاهش دهد، باعث کشت محصولات مرغوب شود و از همه مهم تر، تأثیرگذاری سموم کشاورزی و کودها را افزایش می دهند.
لوله مانیسمان
لوله های فولادی به طور کلی به دو دسته درزدار و بدون درز تقسیم می شود، لوله مانیسمان از دسته لوله های فولادی بدون درز محسوب می شود.
در نظر داشته باشید که لوله های درزدار اغلب نیاز به جوشکاری داشته و به نوعی باید جریان برق با فرکانس بالا در آنها رد و بدل شود. اما در لوله های بدون درز تا حدی از این روند دور هستیم.
یکی از مشهور ترین لوله های مانیسمان مشهور به آتش خور است، می دانیم که برای جابجایی نفت و گاز اغلب هزینه های موجود بسیار زیاد است، از طرفی نیز روش هایی دیده می شود که هر یک بسیار هزینه بر بوده و امنیت کار را تحت شعاع قرار می دهد، بهترین روش برای انتقال این فرآورده ها استفاده از لوله مانیسمان آتشخور است که سبب می شود انتقال با کمترین هزینه و بالاترین امنیت دنبال شود.
لوله های مانیسمان از جنس استیل و کربن و فولاد تهیه می شود و سایز های اعلام شده برای آن 10، 20، 40، 80 و 160 است.
لوله پلاستیکی
لوله های پلاستیکی که لوله هایی توخالی با مقطع دایره ای شکل هستند که عمدتاً برای عبور جریان مایعات، گازها، سیالات با ذرات معلق و یا جامدات دانه بندی شده استفاده می شوند.
با گسترش جوامع و نیاز روزافزون بشر به نصب تجهیزات ایمن و کارآمد در تأسیسات شهری و روستایی، به تدریج لوله های پلاستیکی جایگزین لوله های قدیمی تر شدند به طوری که امروزه شاهد آن هستیم که طیف جدیدی از مواد پلاستیکی به بازار عرضه می شوند و در ساخت انواع لوله مورد استفاده قرار می گیرند و کاربرد لوله پلاستیکی افزایش یافته است.
لوله کاروگیت
لوله کاروگیت، یکی از مدل های لوله های پلی اتیلن است. این دسته از لوله ها در بازار با نام لوله پلی اتیلن دو جداره نیز شناخته می شوند و از اهمیت زیادی برخوردار هستند. به طور کلی دو دسته از مواد اولیه پلیمری هستند که برای ساخت انواع لوله پلی اتیلن استفاده می شوند؛ پلی اتیلن PE100 و PE80 دو گرید پلیمری برای تولید این لوله ها هستند که هر یک، مخصوصیات مخصوص به خود را دارند.
انواع لوله کاروگیت را می توان جزو مقاوم ترین لوله ها طبقه بندی کرد. لوله کاروگیت، لوله ای دو جداره با استحکام بالا است؛ دیواره داخلی آن ها به صورت کاملاً صاف و صیقلی و دیواره خارجی به شکل حلقه حلقه یا آجدار است. شکل ظاهری دیواره ها نقش مهمی در کاربردهای لوله کاروگیت ایفا می کنند. دیواره داخلی لوله کاروگیت، میزان اصطکاک سیال عبوری از درون لوله را به حداقل می رساند و دیواره آجدار بیرونی، استحکام فوق العاده ای به آن می بخشد.
لوله استیل
آلیاژی که از آهن و حدود 2% کربن ساخته شده باشد، استیل یا فولاد نام دارد. میزان درصد کربن موجود در استیل، مقاومت، سختی یا تردی آن را تعیین می کند. به عبارت ساده تر، درصد کربن موجود در آلیاژهای فولادی، بیانگر خواص فیزیکی آن ها خواهند بود. استیل، ماده اصلی ساخت انواع لوله استیل است. این نوع متریال مهندسی برای نصب در تأسیسات و صنایع مختلف به کار می روند.
انواع لوله استیل یکی از رایج ترین تجهیزات قابل نصب در تأسیسات ساختمانی و صنعتی هستند. مقاومت در برابر خوردگی، سطح صاف و صیقلی، درخشندگی و جلا، پایداری حرارتی بالا، قابلیت بازیافت و دوام و طول عمر بالا، مهم ترین خواص انواع لوله استیل هستند. این لوله ها در تأسیسات حساس انتقال نفت و گاز در پالایشگاه ها به کار می روند.
ترکیب سایر عناصر با آهن، خواص لوله استیل را بهبود می بخشد و آن را برای نصب در تأسیسات آماده می کند. انواع لوله استیل که برای ساخت لوله استیل به کار می روند شامل استیل سری 300، 304، 316، 310 و 321 (لوله بدون درز) و لوله استیل درزدار با گرید تجاری 316 و 304 می باشند.
لوله استیل را به عنوان یک مسیر فلزی توخالی برای انتقال سیالات و مواد جامد پودری شکل در صنایع مورد استفاده قرار می دهند
لوله گالوانیزه
لوله گالوانیزه به نوعی از لوله فلزی اطلاق می شود که با استفاده از یک لایه عنصر روی (Zn) سطح آن را پوشش داده اند و در اصطلاح، گالوانیزه شده است. لوله های گالوانیزه شامل لوله های درزدار و بدون درز هستند که در کارخانه تحت فرآیند پوشش دهی قرار می گیرند.
فرآیند تولید و ساخت این لوله و گالوانیزه کردن آن ها در صنعت بسیار جالب است.
لوله گالوانیزه مقاومت بالایی در برابر خوردگی و زنگ زدگی دارد بنابراین استفاده از آن در اکثر تأسیسات لوله کشی ساختمانی توصیه می شود. این دسته از لوله ها در ابعاد و اندازه های متنوع ساخته می شوند و معمولاً در لوله کشی ساختمان ها برای انتقال آب و فاضلاب در حجم بسیار کم به کار می روند. یکی از مهم ترین ویژگی هایی که انواع لوله گالوانیزه دارند، قابلیت بازیافت آن ها است. لوله های گالوانیزه را می توان در کوره های حرارتی ذوب کرد و مجدداً مورد استفاده قرار دارد.
نظرات