pvc-asso.ir
سنتز نئودکانوات بیسموت (III) و کاربرد آن در پلی وینیل کلرید به عنوان یک پایدار کننده (بخش اول)
انجمن لوله و اتصالات پی وی سی:
چکیده
نئودکانوات بیسموت (Bi(Ne)3) به روش واکنش همزمان اکسید بیسموت، نئودکانوئیک اسید و آنیدرید استیک سنتز، و توسط طیف سنجی مادون قرمز فوریه و تحلیل عنصری ارزیابی شد. اثر Bi(Ne)3) به عنوان پایدارکننده حرارتی بر پلی وینیل کلراید (PVC) با استفاده از آزمون های پیرشدگی گرمایی، قرمز کنگو ، اندازه¬گیری رسانایی و تحلیل ترموگرافی ارزیابی شده است. نتایج نشان داد که Bi(Ne)3) باعث ثبات رنگ و پایداری حرارتی بلند مدت PVC می شود. همچنین مشخص شد که Bi(Ne)3) نقش مهمی در بهبود پايداری PVC در جذب کلريد هيدروژن (HCL) و جایگزینی اتم های ناپایدار کلر زنجيرهای مولکولی PVC، ايفا مي کند.
1- مقدمه
PVC نقش کلیدی در توسعه صنعت پلاستیک ایفا می کند و کاربردهای فراوانی از قبیل لوله های آبرسانی، پروفیل پنجره، لوازم جانبی منازل، عایق کابل و کفپوش دارد. همچنین مزایای بسیاری از جمله ظرفیت مکانیکی بالا، انعطاف پذیری مناسب، قابلیت خود خاموش شوندگی و قیمت پایین دارد. با این حال فرایندپذیری و کاربرد محصولات PVC بدلیل پایداری حرارتی و فتوشیمیایی پایین، محدود شده است.
زمانی که به PVC بدون پایدارکننده 100°C یا بیشتر حرارت بدهیم، به سرعت تخریب می شود. همچنین هنگام فرایند گرمایی ناشی از شکل دهی اتصال دوطرفه در طی دی¬هیدروکلروینه شدن، رنگ آن تیره¬تر و خواص مکانیکی و فیزیکی آن بطور قابل ملاحظه¬ای کاهش می یابد. در نتیجه برای توسعه کاربرد محصولات PVC، لازم است از پایدار کننده های حرارتی مناسب جهت جلوگیری از تخریب آن در طی فرایند گرم شدن استفاده کرد. در حال حاضر پایدار کننده های حرارتی تجاری عمدتا شامل ترکیبات سرب، قلع، صابون¬های فلزی و ترکیبات نادر زمین هستند. مکانیزم پایدارکننده¬ها حرارتی را می¬توان به شرح زیر خلاصه کرد :
1. باHCL منتشر شده ناشی از تخریب PVC واکنش می دهند.
2. کلر ناپایدار در زنجیر اصلی PVC را با سایر گروه های پایدار جایگزین می کنند.
ترکیبات سرب، سمی هستند و در آینده نزدیک حذف خواهند شد. ترکیبات قلع نیز دارای بوی ناخوشایند و قیمت بالایی هستند و صابون¬های فلزی به عنوان رایج¬ترین پایدارکننده حرارتی در دسترس هستند. به ویژه Ca/Zn، که امروزه نقش مهمی در بازار پایدارکننده¬های حرارتی دارد. فیتز و همکارانش موثرترین کاربرد واکنش داینوفیل Zn یا نمک Ca را در یک زنجیره طولانی کربوکسیلیک اسید 11-مالئیمیدون دکانوئیک اسید گزارش کردند. این کاربرد، کاهش جرم از دست رفته ناشی از دی¬هیدروکلرینه شدن و کاهش تغییر رنگ محصولات PVC نرم شده با دی ایزو دسیل فتالات یا روغن سویا اپوکساید می باشد.
وانگ و همکارانش اخیرا نمک¬های روی و کلسیم اسید مالئیک را استفاده کردند و ادعا می¬کنند به عنوان یک داینوفیل در واکنش دیلس-آلدور و یا به عنوان یک نوکلوفیل در فرایندهای جایگزینی کلرهای ناپایدار عمل می¬کنند. لی و همکارانش گزارش جدیدی از ترکیب ZnMA/ZnO با اثر پایدارکننده حرارتی روی PVC ارائه نمودند و شرایط بهینه برای آماده سازی ترکیب ZnMA/ZnO را مورد بررسی قرار دادند. این ترکیب¬ها به راحتی می¬توانند جایگزین اتم¬های کلر ناپایدار شوند، HCl را جذب کنند و پیوندهای دوگانه را از طریق واکنش دیلس-آلدور کاهش دهند. پایدار کننده¬های Ca/Zn در طولانی مدت معایبی ناشی از سوختن روی را دارند.
بیسموت، که در جدول تناوبی متعلق به گروه 15 است، قویترین عنصر فلزی در گروه و سنگین¬ترین عنصر پایدار در جدول تناوبی است. بیسموت معمولا سه جفت الکترون رشته ای 6P دارد که دو جفت الکترون6s آن به عنوان جفت الکترون ساکن است. بیسموت هم پیوند کوالانسی و هم پیوند فلزی دارد که باعث می¬شود خواص فیزیکی و شیمیایی منحصر به فرد داشته باشد و در آلیاژهای با نقطه ذوب پایین، دارو و صتایع شیمیایی، الکترونیک و سایر صنایع استفاده شود.
به علاوه ترکیبات بیسموت مزایای بسیاری از جمله قیمت پایین، کارکرد آسان، سمیت و رادیواکتیو کم و دارای نشان ایمنی سبز است که سبب شده در کاربردهای مهمی نظیر کاتالیزور، رنگدانه حافظ محیط زیست، مواد ابررسانا و دیگر زمینه¬ها که معمولا به عنوان جایگزین نمک¬های سرب، ترکیبات آنتیموان و قلع آلی است، استفاده شود.
دورکین عنوان کرد که ارگانوبیسموت یک ایده تجاری نشده برای پایدارکننده است که گزارش¬های کمی در مورد آن موجود است. ترکیبات پایدارکننده برهمکنشی حاوی بیسموت می¬باشند.
Bi(Ne)3 یک ارگانوبیسموت جدید جهت بهبود پایداری حرارتی PVC است که از طریق برهمکنش بین اکسید بیسموت، اسید نئودکانوئیک و آنیدرید استیک سنتز شد. ساختار Bi(Ne)3 با آزمون¬های FTIR و EA بررسی شده است. اثرBi(Ne)3 بعنوان پایدارکننده حرارتی بر روی PVC به ترتیب با آزمون¬های پیرشدگی گرمایی، قرمز کنگو، اندازه¬گیری رسانایی و تحلیل ترموگرافی ارزیابی شد. مکانیسم¬های پایداری حرارتی Bi(Ne)3 در PVC نیز براساس ظرفیت پایدارکنندگی در واکنش با HCl و با محاسبات کوانتومی شیمیایی مورد بررسی قرار گرفت.
2- جزئیات آزمایش
2-1- مواد اولیه
رزینPVC (SG-1300) (میانگین درجه پلیمریزاسیون:3000) از Wuxi Jiahong plastic technology، رزین بهم چسبیده PVC (P-440) از shanghai Chlor-Alkali Chemical و اسید نئودکانیک از Exxon Mobil میباشند. اکسید بیسموت، آنیدرید استیک، دیاکتیل فتالات (DOP)، سدیم هیدروکسید (NaOH) و HCl، معرف تحلیلی هستند و از National Pharmaceutical Group Chemical Reagent هستند. همچنین استئاراتکلسیم و استئاراتروی صنعتی از Zhejiang Chuanhua و هیدروکسید لایهای (LDHs) صنعتی از Shi Jing (Hengshui) New Material هستند.
2-2- آماده سازی Bi(Ne)3:
در مجموع g31/16 (mol03500/0) از اکسید بیسموت و g17/36 (mol2100/0) نئودکانوییک اسید به يك فلاسک سه قلو غوطهور در حمام روغن که بطور مداوم همزده میشود، افزوده شد. این مخلوط تا °C120 گرم میشود سپس g70/10 (mol1050/0) استیک انیدرید با احتیاط به راکتور افزوده شد. مخلوط نهایی به مدت hr2 در دمای °C130 به شدت هم زده شد. استیکاسید تولید شده پس از واکنش تبخیر شد و محصول Bi(Ne)3 با خلوص 23/98 % بدست آمد. واکنش های فوق الذکر در سنتز Bi(Ne)3 به صورت معادله (1) و (2) نوشته شدهاند :
2-3- ساختار Bi(Ne)3) :
طیف سنجی مادون قرمز از اسپکترومتر با اندازه گیری Cm-14000 تا Cm-1500 بدست آمد. جهت آنالیز، قرص پتاسیم برمید با مقدار کمی از Bi(Ne)3) به صورت یکنواخت پوشانده شد.
جزء بیسموت از ترکیب Bi(Ne)3)با تيتراسيون اتیلندیآمینتترااستیکاسید با زایلنول نارنجی بعنوان شاخص، و ويتامين C بعنوان پوشش دهنده اندازهگیری شد. اجزا کربن و هيدروژن با ابزارVario EL III Elementar و جزء اکسیژن با تفریق تعیین شدند.
2-4- تهیه نمونه های پی وی سی :
Phr50 رزینPVC ، Phr50 رزین خمیری PVC وPhr 50 از DOP به میکسر اضافه میشوند و بصورت خشک مخلوط میشوند تا مستربچ PVC بدست آید. سپس مستربچ بالا و مقدار مناسبی پایدارکنندههای حرارتی را با استفاده از یک غلتک دوقلو باز در دمای °C180 به مدت min5 نورد میشود. ضخامت ورقههای بهم فشرده PVC حدود mm0/1 است.
2-5- آزمون های پایداری حرارتی :
2-5-1- آزمون پیرشدگی گرمایی :
آزمون پیرشدگی گرمایی از طریق بررسی تغییر رنگ نمونههای PVC تحت شرایط دمایی معین انجام میشود. ورقههای PVC به صورت مربعهای mm10*mm10 بریده و سپس در آون با دمای کنترل شده و ثابت °C1±180 قرار داده شدند. جزئیات عملیات مطابق استاندارد ISO 305-1990 (پلاستیکها- تعیین پایداری گرمایی پلیوینیل کلراید، شامل هموپلیمر و کوپلیمرها و آمیزههای دارای کلر آنها-روش رنگبری) بود. تغییر رنگ نمونههای PVC هر min10 ثبت شد.
2-5-2- آزمون قرمز کنگو :
ورقه های PVC را به قسمتهای کوچک mm1*mm2*mm2 بریده شدند. طبق استاندارد ISO 182/1-1990 (پلاستیکها- تعیین تمایل آمیزهها و محصولات بر پایه هموپلیمرها و کوپلیمرهای وینیلکلرید به رهاسازی هیدروژنکلرید و سایر محصولات اسیدی در دماهای بالا-قسمت 1: روش قرمز کنگو) یک لوله mm180*mm18 را با قسمتهای بریده شده ورق PVC تا ارتفاع cm5 پر میکنند. سپس ورق قرمز کنگو را تقریبا cm2 بالاتر از قسمتهای PVC قرار داده میدهند. لوله در یک حمام روغن در دمای °C180 قرار داده میشود. مدت زمان لازم جهت تغییر رنگ ورق قرمز کنگو از قرمز به آبی، به عنوان زمان پایداری (T) درنظر گرفته میشود.
2-5-3- اندازهگیری رسانایی :
اندازهگیری رسانایی جهت بررسی نرخ دیهیدروکلرینه شدن نمونههای PVC در دمای °C180 است. قسمتهای کوچک mm1*mm2*mm2 با وزن کل g2 از PVC را درون لوله قرار داده، سپس لوله در حمام روغن با دمای °C180 گذاشته میشود. یک لوله آزمايشگاهي تميز با ml١٥٠ آب مقطر که رسانايي آن با رساناسنج بررسي شده است، پر میشود. HCl توليد شده در طي فرايند تخريب PVC، توسط جرياني از نيتروژن که با سرعت ml/min١٠٠ هوادهي ميشود، از لوله به آب مقطر تخليه گردید.
2-6- تحلیل ترموگرافی :
کاهش وزن حرارتی نمونههای PVC توسط TGA بررسی میشود. این روش با استفاده از تحلیلگر ترموگرافی در اتمسفر نیتروژن در محدوده دمایی °C50 تا °C600 با نرخ حرارتدهی K/min 15 انجام شد.
2-7- ظرفیت پایدارکننده در واکنش با HCL :
از روش تیتراسیون برای تعیین ظرفیت پایدارکننده در واکنش با HCL استفاده میشود. g0500/0 از Bi(Ne)3 در ml0/30 محلول M125/0 HCL و ml0/20 آب مقطر حل، به مدت h1 در دستگاهی جهت حفظ دمای جوش مایع نگهداری و سپس تا دمای اتاق خنک میشود. سه قطره فنول فتالئین به عنوان شاخصpH به محلول اضافه گردید و سپس با محلول M100/0 NaOH تثبیت میشود. نقطه پایان، تغییر رنگ محلول از قرمز به زرد است. ظرفیت پایدار کننده در واکنش با HCL طبق فرمول زیر محاسبه میشود :
که در آن F ظرفیت پایدارکننده در واکنش با HCL برحسب mmol/g،c1 غلظت محلول HClبرحسب mol/L ،v1 حجم محلول HCl اضافه شده برحسب ml، c2 غلظت محلول NaOHبرحسب mol/L ، v2 حجم محلول NaOH مصرفی برحسب mL و m جرم پایدارکننده برحسبg است.
2-8- محاسبات شیمیایی کوانتومی :
محاسبات شیمیایی کوانتومیdistribution) (Mulliken charge با استفاده از برنامه Gaussian 09 بر اساس استاندارد پایه sdd و عملکرد B3LYP سه پارامتری هیبرید Becke انجام شد. مدل مولکولی Bi(Ne)3 به صورت بصری ارائه شد.
ادامه دارد...
مهشید عطار از شرکت پیشگام پلاست اهواز
نظرات