ارسال پاسخ

۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴
لینک صفحه: http://pvcas.ir/n8009

pvc-asso.ir

تداوم ریزش پتروشیمی‌ها

قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمی در هفته چهارم اردیبهشت‌ماه در حالی اعلام شدند که ۸۰درصد محصولات پلیمری و ۸۸درصد از محصولات شیمیایی با کاهش قیمت همراه بودند که این موضوع تحت تاثیر استمرار در ریزش نرخ ارز مبادله و وضعیت نزولی بازار جهانی رقم خورده است.

بررسی بازار جهانی در آخرین روز معاملاتی نشان می‌دهد، شاخص برنت با ۱.۷درصد افزایش به ۶۳.۹دلار به ازای هر بشکه رسید که نشان‌دهنده افزایش هفتگی بیش از ۴درصدی بود که تحت تاثیر کاهش تنش‌های تجاری بین ایالات‌متحده و چین و افزایش جو بازار رقم خورد. خوش‌بینی‌ها با خبری مبنی بر دیدار اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، با معاون نخست‌وزیر چین در سوئیس، تقویت شد که نشان‌دهنده پیشرفت احتمالی در حل و فصل اختلافات تجاری است. علاوه بر این حرکت مثبت، صادرات چین در ماه آوریل فراتر از انتظارات بود، در حالی که واردات نفت خام ۷.۵درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافت که ناشی از ذخیره‌سازی در طول تعمیرات پالایشگاه بود. توافق تجاری جداگانه ایالات‌متحده و بریتانیا چشم‌انداز تجارت جهانی را بیشتر بهبود بخشید. 

با وجود این عوامل صعودی، احتیاط همچنان ادامه دارد؛ چراکه اوپک‌پلاس قصد دارد تولید خود را افزایش دهد و به طور بالقوه بر قیمت‌ها تاثیر بگذارد. علاوه بر این، تحریم‌های شدیدتر ایالات‌متحده علیه ایران ممکن است عرضه را محدود کرده و نااطمینانی جدیدی را به بازار تزریق کند. با وجود این، بازارهای جهانی محصولات پتروشیمی طی دو هفته گذشته روند نزولی را در پیش گرفتند و این موضوع بر بازار داخلی تاثیر گذاشت. در پی مبهم بودن نتیجه مذاکرات ایران و امریکا و همچنین تصمیم‌های دونالد ترامپ درخصوص تعرفه‌ها، بازارها در افت‌وخیز روزانه به دام افتاده‌اند و از این‌رو بیش از نیمی از محصولات پلیمری و شیمیایی در بازار داخلی تحت تاثیر بازار جهانی و همچنین تداوم کاهش نرخ دلار مبادله‌ در روز ۲۱اردیبهشت کاهشی اعلام شدند.

قیمت پایه محصولات پتروشیمی در هفته چهارم معاملاتی اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ در حالی اعلام شد که قیمت‌های پایه از ابتدای اردیبهشت‌ماه سال‌ ۱۴۰۳ مسیر صعودی را در پیش گرفته بودند و در هفته مورد بررسی برای دومین هفته متوالی نرخ‌های پایه کاهشی اعلام شدند. نرخ دلار مبادله‌‌‌ای بعد از ۴۶هفته متوالی که با رشد همراه بود، از هفته سوم اردیبهشت‌ماه نزولی شد و در هفته چهارم حدود ۰.۰۱درصد کاهش را به ثبت رساند. به عبارت بهتر، دلار مبادله‌‌‌ای از ۶۹هزار و ۱۶۳تومان در روز ۱۴اردیبهشت‌ماه سال جاری به ۶۹هزار و ۱۵۳تومان در روز ۲۱اردیبهشت‌‌ماه رسید و از این‌رو موجب کاهش ۸۴درصد از قیمت پایه محصولات پتروشیمی شد. قیمت‌های جهانی نیز در مدار نزولی قرار دارند و با توجه به افت نرخ ارز مبادله‌ای می‌توان گفت افزایش قیمت پایه محصولات پتروشیمی به دلیل وضعیت باثبات قیمت جهانی بوده است. قیمت‌ پایه ۸۴درصد از محصولات پتروشیمی در حالی کاهشی اعلام شد که تغییر قیمت این کالاها به میزان افت دلار بود.

افت قیمت‌های پایه با اهرم دلار توافقی

بررسی قیمت پایه محصولات پلیمری اعلام‌‌شده در هفته چهارم معاملاتی اردیبهشت‌‌ماه نشان می‌دهد که فقط ۲۰درصد از محصولات این گروه با رشد قیمت همراه بودند و در این بین پلی‌اتیلن ترفتالات بطری GB۸۲۵ با ۰.۵‌درصد رشد معادل ۳۴۸تومان به قیمت ۶۷هزار و ۶۷۰تومان رسید. پلی‌اتیلن ترفتالات بطری GB۷۸۱ نیز با ۰.۵درصد رشد قیمت پایه در رده دوم این گروه قرار گرفت و به عبارت بهتر گروه کالایی پلی‌اتیلن ترفتالات بطری جزو افزایشی‌ها بودند و ۲۰درصد از گروه محصولات پلیمری را به خود اختصاص دادند که با افزایش قیمت همراه بودند و رشد قیمت‌ها تحت ‌تاثیر وضعیت کاهشی بیش از نیمی از ۵۰درصد محصولات در بازار جهانی رخ داده و ریزش عمده پلیمری‌ها به دلیل افت ۰.۰۱درصدی نرخ دلار توافقی اتفاق افتاده است. این در حالی است که بیش از نیمی از محصولات با کاهش قیمت پایه همراه بودند و این موضوع تحت تاثیر افت قیمت دلار توافقی و روند نزولی بازار جهانی رقم خورده است. 

Untitled-1 copy

پلی‌اتیلن سنگین تزریقی به عنوان آخرین گروه کالایی کاهشی به ثبت رسید. در گروه کالایی شیمیایی‌‌‌ها نیز 88درصد از محصولات با کاهش قیمت همراه بودند. منواتیلن گلایکول در هفته چهارم اردیبهشت‌ماه امسال با 1.5‌درصد رشد در رده نخست محصولات شیمیایی قرار گرفت و در روز 21اردیبهشت‌ماه قیمت پایه این محصول 29هزار و 558تومان به ازای هر کیلوگرم اعلام شد. زایلین مخلوط نیز در رتبه دوم افزایشی‌‌‌های گروه شیمیایی‌‌‌ها قرار گرفت. در این گروه اوره پریل در رده نخست کاهشی‌ها قرار گرفته و از این رو با 4.4درصد افت در صدر کاهشی‌ها قرار گرفت. کاهش قیمت پایه محصولات شیمیایی نیز تحت‌تاثیر تغییرات نرخ دلار مبنا برای تعیین قیمت‌های پایه رقم خورده و این در حالی است که قیمت‌های پایه در بازار جهانی نیز تحت‌تاثیر وضعیت نوسانات شاخص برنت در کانال نزولی قرار گرفته‌‌‌اند و از این رو قیمت‌های پایه داخلی 88درصد از محصولات که در هفته چهارم معاملاتی اردیبهشت‌ماه کاهشی اعلام شدند، تحت تاثیر قیمت جهانی این محصولات بودند.

رونق معاملات در رینگ پلیمر

بررسی تالار پتروشیمی و فرآورده‌های نفتی بورس کالای ایران طی بازه زمانی 13 تا 19اردیبهشت‌ماه 1404 نشان می‌دهد، این بازار میزبان 142هزار و 363تن انواع محصول پلیمری بود که با تقاضای 162هزار و 358تنی مواجه شد و در پایان معاملات 109هزار و 533تن از محصولات پلیمری مورد معامله قرار گرفت. مقایسه آمار بازار فیزیکی محصولات پتروشیمی طی هفته‌های سوم و دوم اردیبهشت‌ماه سال جاری نشان می‌دهد که در این بازه زمانی حجم عرضه و معاملات به ترتیب 15درصد و 22درصد افزایش را به ثبت رسانده است، این در حالی رخ داده که میانگین قیمت پایه پلیمری‌ها تغییر قابل توجهی نداشته است. 

در بازه زمانی 13 تا 19اردیبهشت‌ماه رینگ فیزیکی بورس کالا میزبان 73هزار و 418تن انواع محصول شیمیایی بود که با استقبال 39هزار و 719تنی مواجه شد و در نهایت 330هزار و 43تن محصول شیمیایی به فروش رسید. مقایسه بازار فیزیکی شیمیایی‌ها نشان می‌دهد که حجم عرضه و میزان معاملات در هفته سوم ماه جاری نسبت به هفته پیش از آن به ترتیب 0.05درصد و 13درصد کاهش را به ثبت رسانده و این در حالی است که میانگین قیمت پایه شیمیایی‌ها در هفته مورد بررسی روند صعودی داشته است.

منبع: دنیای اقتصاد

نظرات

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد