Reply

9 Nov 2019

pvc-asso.ir

شاخص قیمت در مرز ۹ هزار تومان

پس از چند هفته شاهد رشد حجم معاملات در بازار محصولات پتروشیمی بورس‌کالا هستیم که به‌رغم نیمه تعطیل بودن هفته گذشته یا سرعت‌گیرهای پیش‌روی تقاضا می‌تواند به‌عنوان یک داده مثبت در بازار مورد بررسی قرار گیرد. به‌رغم محدودیت‌ها؛ رخدادهای بازار به سمت خوش‌بینی‌های جدیدی حرکت کرده است.

 «شاخص قیمت پلیمرهای دنیای‌اقتصاد» در هفته گذشته نیز همچون ۵ هفته اخیر در مسیر کاهشی قرار داشت آن هم در شرایطی که باز هم قیمت‌های پایه، مهم‌ترین اهرم افت نرخ به‌شمار می‌رود. در هفته گذشته شاخص قیمت پلیمرهای دنیای اقتصاد با ۲۱/ ۲ درصد کاهش به ۹ هزار و ۱۵تومان کاهش یافت که کمترین رقم ثبت شده از اواخر بهمن‌ماه سال گذشته تاکنون بوده است که نشان می‌دهد قیمت‌های موجود در بازار در کمترین رقم در این بازه زمانی است. این درحالی است که روند نوسان قیمت دلار نیمایی، تا قیمت‌های پایه اخیر در مسیر نزولی قرار داشته ولی از شتاب افت این نرخ به شدت کاسته شده است.

 

البته هنوز هم دلار نیمایی کاهشی است و می‌تواند برای هفته جاری اثرگذار باشد. این درحالی است که می‌توان گفت اهمیت قیمت‌های جهانی در نرخ‌های پایه تقویت شده است و با توجه به تکانه‌های افزایشی پراکنده در بازارهای بین‌المللی شاید در روزهای آینده بتوان گفت که احتمال به کف رسیدن قیمت‌ها تقویت خواهد شد. در نرخ‌های پایه هفته گذشته هم اختلاف قیمت دلار آزاد و نیمایی ۶۷۰تومان ارزیابی می‌شود که می‌تواند محرکی برای رشد تقاضا در بازار داخلی باشد.  البته روزهای اخیر رخدادهای مهمی در بازار پتروشیمی‌های بورس‌کالا رخ داده است که مهم‌ترین داده‌ها را باید درحجم معاملات جست‌وجو کرد. گویا محرک‌های اخیر همچون قیمت‌های پایین، بیم و امید از رشد مجدد قیمت‌های پایه با اهرم قیمت‌های جهانی، فاصله قیمتی دلار آزاد و نیمایی و همچنین پایین بودن نسبی موجودی انبارها و بهبود وضع تولید در صنایع تکمیلی توانسته است بخشی از نگرانی‌ها را مرتفع کرده و خوش‌بینی‌ها را باید هم به بازار پتروشیمی‌ها باز گرداند.  پس از ۶ هفته افت نسبی حجم دادوستد پلیمرها در بورس‌کالا، در هفته گذشته شاهد بودیم که این بازار وارد یک فاز افزایشی شده و حجم دادوستد پلیمرها را با رشد هفتگی نزدیک به ۲۵ درصد روبه‌رو کرده است. در هفته گذشته حجم معاملات پلیمرها در بورس‌کالا به بیش از ۵۷هزار تن رسید که بالاترین رقم ثبت‌شده در ۵هفته اخیر است. این درحالی بود که حجم تقاضا رشد ۳۴درصدی داشت و همچنین عرضه‌ها نیز ۲۰ درصد افزایش پیدا کرده بود. این جریان به این معنی است که حجم عرضه‌ها در بالاترین رقم در ۵هفته اخیر بوده و حجم تقاضا نیز در بیشترین آمار ثبت شده خود در ۵ هفته اخیر قرار گرفته است. این موارد به این معنی است که بازار پلیمرها ازسه جبهه ذکر شده یعنی رشد عرضه، تقاضا و حجم معاملات با بهبود محسوسی همراه شده است که برای یک هفته نیمه‌تعطیل می‌تواند یک سیگنال مثبت و مهم به‌شمار رود.  از سوی دیگر حجم معاملات پلیمرها در بورس‌کالا بالاتر از متوسط ۶ ماه اول امسال قرار گرفته ولی حجم تقاضا هنوز کمتر از متوسط نیمه اول امسال است. این روند نشان می‌دهد که به‌رغم عدم خودنمایی مطلوب تقاضا، باز هم شاهد بهبود حجم معاملات هستیم. البته سختگیری‌ها بر مسیر خرید در بورس‌کالا را هم باید در نظر گرفت؛ یعنی پتانسیل بازار بیش از این ارقام بوده ولی در هر حال محدود شده است. در کل باید آمار معاملات هفته گذشته در بورس‌کالا را مطلوب ارزیابی کرد و البته از همه مهم‌تر احتمال تغییر فاز بازار است. در بازار هم چیزی جز این انتظار نمی‌رود و باید منتظر ورود بازار پلیمرها به فاز بهبود بود اگرچه هنوز دست‌اندازهای مهمی در برابر بازار قرار گرفته است.

 

درخصوص سختگیری‌ها در مسیر خرید نمی‌توان هیچ اظهارنظر قطعی داشت آن‌هم در وضعیتی که بازار از بضاعت بالاتری برای بهبود برخوردار است؛ این در شرایطی است که برخی از اهالی بازار ذهنیت تغییر فاز قیمتی را در محاسبات خود لحاظ کرده‌اند اگرچه این احتمال هنوز چیزی بیش از یک گمانه‌زنی نیست و تا زمانی که قیمت‌های پایه جدید برای هفته جاری به‌صورت رسمی اعلام نشود، بهتر است در این باره اظهارنظر مشخصی نداشت.  هفته گذشته حجم دادوستد ترکیبات شیمیایی هم در بورس‌کالا افزایش یافت تا اولین رشد هفتگی معاملات در ۴ هفته اخیر به ثبت برسد. هفته قبل شاهد رشد ۴ درصدی حجم معاملات ترکیبات شیمیایی در بورس‌کالا بودیم که موجب شد این رقم به بیش از ۲۱ هزار و ۲۰۰ تن برسد که بالاترین رقم ثبت شده در ۳ هفته اخیر است. رشد ۷/ ۲۴درصدی تقاضا در کنار افت ۵/ ۳ درصدی عرضه‌ها نیز از دیگر ویژگی‌های این بازار در هفته گذشته بود. هفته گذشته ۶۵/ ۴۸ درصد از عرضه‌ها در بورس‌کالا مورد دادوستد قرار گرفت که به نسبت چند ماه اخیر رقم نسبتا قابل قبولی به‌شمار می‌رود اگرچه انتظارات از این بازار بالاتر از این ارقام است. به‌عنوان مثال متوسط حجم معاملات محصولات شیمیایی در ۶‌ماه نخست سال‌جاری نزدیک به ۲۲ هزار و ۵۰۰تن بود که به‌رغم رشد حجم معاملات این گروه کالایی در هفته قبل، باز هم آمار معاملات هفتگی به متوسط نیمه اول سال‌جاری نرسیده است.  البته بازار پلیمرها و شیمیایی‌های بورس‌کالا را می‌توان مکمل یکدیگر به‌شمار آورد و رشد معاملات در هر دو گروه کالایی می‌تواند اولین سیگنال جذاب در این بازار در چند هفته اخیر به‌شمار رود و اگر با حمایت قیمتی در بورس و بازار روبه‌رو شویم می‌توان گفت که جریان عمومی در بازار به سمت بهبود جدیدی حرکت کرده است.

البته درخصوص اما و اگرهای بازار عراق و اثرگذاری رخدادهای این کشور بر بازار پتروشیمی کشورمان یا بازارهای مشابه باید در گزارش جداگانه‌ای به بحث بپردازیم. تنها به‌عنوان گمانه‌زنی می‌توان گفت که اگرچه اثرگذاری این اوضاع بر بازار و تولیدکنندگان صنایع تکمیلی در کشورمان غیرقابل انکار است ولی تاکنون سیگنال قطعی از توقف صادرات یا رخدادهای عجیب و پیش‌بینی نشده را شاهد نبوده‌ایم ولی ممکن است در گذر زمان اوضاع باز هم تغییر کند. آرامش در اقلیم کردستان عراق یا تداوم فعالیت در برخی پایانه‌های مرزی قابل‌توجه است ولی تجربه نشان داده که در این شرایط تغییرات سریع اوضاع رخداد عجیبی نخواهد بود و باید به اوضاع این کشور در فاز صادرات محصولات مختلف به عراق توجه جدی داشت.

 

منبع: دنیای اقتصاد

Comments

  • Please insert your comment