pvc-asso.ir
آمادگی کمک به پتروشیمیهای پلیمری
به گزارش انجمن پی وی سی به نقل از «اینپیا»، تحریمهای اخیر آمریکا که صنعت پتروشیمی را هدف قرار داده، باز هم اهمیت سازوکارهای عملگرایانه برای کاهش اثرپذیری از تحریمها و توسعه زنجیره ارزش را یادآور شده است. به نظر میرسد این تحریمها بر محمولههای بزرگ پتروشیمی تمرکز دارند؛ ولی در صنعت پلیمر به جای خامفروشی میتوان محصولات میانی و محصول نهایی تولید و صادر کرد؛ نکتهای که دکتر سعید ترکمان، رئیس هیاتمدیره انجمن ملی صنایع پلیمر ایران مورد توجه قرار داد. وی عنوان کرد: هماکنون رقمی نزدیک به ۵میلیون تن از انواع پلیمرها در کشور امکان صادرات دارد که با توجه به تحریمهای اخیر میتوان ریسک صادراتی و بازگشت ارز را بیشتر از قبل مورد توجه قرار داد. میزان واقعی معاملات انواع پلیمرها در بورسکالای ایران در سال گذشته رقمی نزدیک به ۸/ ۳میلیون تن بوده؛ آنهم در شرایطی که ظرفیت واقعی تولید در صنایع بالادستی پتروشیمی تولیدکننده پلیمرها رقمی نزدیک به ۹میلیون تن است.
بنابراین در سال جاری امکان صادرات نزدیک به ۵میلیون تنی وجود دارد. این در حالی است که ظرفیت نصبشده واقعی برای تولید در صنایع تکمیلی پلیمری بیش از این ارقام بوده و با تزریق مواد اولیه کافی با قیمت بازارپسند به این صنایع، از یک سو اشتغالزایی رشد جدی داشته و از سوی دیگر ریسک تحریمها و ارزشآفرینی این صنایع افزایش مییابد. کاهش ریسک تحریم و بازگشت سادهتر ارز حاصل از صادرات، از مزیتهای مهم تغییر الگوی فروش از فروش صادراتی به مصرف داخلی است. وی در ادامه عنوان کرد: پیگیریهای جدی از طرف تشکلها برای رشد حجم فروش در بازار داخلی را شاهد بوده و هستیم. نتیجه این تلاشها موجب شد تا در سال گذشته حجم فروش پلیمرها در بورسکالا رشد ۱۷/ ۱۰درصدی داشته باشد. این در حالی است که در سال جاری تا روزهای اخیر، حجم دادوستد پلیمرها باز هم افزایشی بوده است؛ تا جایی که امسال نیز رشد ۳۳درصدی را شاهد هستیم که افزایش برجستهای محسوب میشود.
ترکمان افزود: هماکنون ظرفیت نصبشده در صنایع تکمیلی بسیار بیشتر از حجم تولید واقعی است؛ تا جایی که پروانههای صادرشده بیش از ۲۲میلیون تن است؛ اما میتوان از ظرفیت مصرف واقعی ۱۲میلیون تنی پلیمرها در صنایع تکمیلی سخن گفت. این در حالی است که میزان خرید مواد اولیه پلیمری از بورس کالا ۸/ ۳میلیون تن بوده و تا ۱۲میلیون تن امکان افزایش دارد. این در حالی است که شرایط در برخی صنایع، بهتر و در صنایع تکمیلی دیگر نگرانکننده است؛ تا جایی که میتوان گفت نزدیک به ۳۰درصد از ظرفیت نصبشده واقعی در کشور فعال است.
وی گفت: برای صنایعی همچون تولید محصولات مختلف از PVC، کفش و چرم مصنوعی یا نساجی، ظرفیتهای نصبشده خالی و آماده تولید گستردهای وجود دارد. همچنین در صنایع مختلف مصرفکننده پلیاتیلن بهرغم وجود تولیدات گسترده از مواد اولیه باز هم شاهد برتری تقاضا بر عرضه و رقابت برای خرید و رشد نرخ هستیم. حتی تولید محصولات میانی همچون گرانول و کامپاند و صادرات آنها به اقصینقاط جهان فضای جدیدی برای تعدیل جدی نگرانیهای تحریمی است. رئیس هیاتمدیره انجمن ملی صنایع پلیمر بر ظرفیتهای خالی صنعت تاکید کرد و گفت: هماکنون بسیاری از مجتمعها یا صنایع پلیمری با یکسوم ظرفیت تولید خود فعال هستند و نهتنها از امکان جذب مواد اولیه بیشتر برخوردارند، بلکه افزایش کف عرضه در بورسکالا را باید یک ضرورت جدی به شمار آورد که نیاز صنایع تکمیلی پلیمری است. در صورت افزایش عرضه پلیمرها در بازار داخلی شرایط تغییر جدی خواهد کرد. وی افزود: برآورد ما در انجمن ملی صنایع پلیمر ایران، این است که در کوتاهمدت میتوان ۲میلیون تن ماده اولیه بیشتر را در صنایع تکمیلی جذب کرد و با تبدیل آنها به محصول و صادرات آن، از یکسو ریسک تحریمها را به حداقل رساند و از سوی دیگر به ارزآوری و اشتغالزایی کمک کرد.
نظرات