pvc-asso.ir
بازار جهانی، تالار پتروشیمی را متوقف کرد؛ ریزش قیمت پایه گروههای پلیمری

بررسی بازار جهانی نشان میدهد، شاخص برنت در آخرین روز معاملاتی با ۱.۴درصد کاهش به سطح ۶۱.۲۹دلار به ازای هر بشکه رسید که بیشترین کاهش هفتگی را از ماه مارس تاکنون به ثبت رسانده است. معاملهگران به نشست آتی سیاست تولید اوپکپلاس چشم دوخته و موجب این افت قیمت شدهاند. این ائتلاف در حال بحث در مورد افزایش بیشتر تولید یا حفظ سطح فعلی است و عربستانسعودی در برابر کاهش بیشتر عرضه واکنش نشان میدهد. با وجود نشانههای اخیر از گفتوگوی احتمالی بین دو کشور، بازار همچنان نسبت به نگرانیهای تقاضا ناشی از مناقشه تجاری مداوم ایالاتمتحده و چین حساس است. تحلیلگران خاطرنشان کردند که واکنشهای گستردهتر بازار اندکی توسط دادههای قوی حقوق و دستمزد ایالاتمتحده تقویت شد که به بهبود بازارهای سهام و محدود کردن نزول نفت کمک کرد. با این حال، افزایش احتمالی تولید اوپکپلاس بهشدت بر نفت برنت تاثیر گذاشت. در همین حال، با هشدار ترامپ نسبت به تحریمهای ثانویه بر کشورهای خریدار نفت ایران، خطرات ژئوپلیتیک همچنان ادامه داشت و بهطور بالقوه عرضه را محدودتر کرد. از اینرو بازار جهانی محصولات شیمیایی و پلیمری در مدار افت قیمت قرار گرفت و بازار داخلی تالار پتروشیمی را نیز تحتتاثیر قرار داد.
قیمت پایه محصولات پتروشیمی در هفته سوم معاملاتی اردیبهشتماه ۱۴۰۴ در حالی اعلام شد که قیمتهای پایه از ابتدای اردیبهشتماه سال ۱۴۰۳ مسیر صعودی را در پیش گرفتهاند. نرخ دلار مبادلهای بعد از ۴۶هفته متوالی که با رشد همراه بود، در هفته سوم اردیبهشتماه نزولی شد و حدود ۰.۳درصد کاهش را به ثبت رساند. به عبارت بهتر دلار مبادلهای از ۶۹هزار و ۴۱۰تومان در روز ۳۱فروردینماه سالجاری به ۶۹هزار و ۱۶۳تومان در روز ۱۴اردیبهشتماه رسید و از این رو موجب کاهش ۶۹درصد از قیمت پایه محصولات پتروشیمی شد. قیمتهای جهانی نیز در مدار نزولی قرار دارند و با توجه به افت نرخ ارز مبادلهای میتوان گفت افزایش قیمت پایه برخی از محصولات به دلیل وضعیت باثبات قیمت جهانی بوده است. قیمت پایه ۶۹درصد از محصولات پتروشیمی در حالی کاهشی اعلام شد که تغییر قیمت این کالاها به میزان افت دلار بود.
کاهش قیمتهای پایه با اهرم دلار توافقی
بررسی قیمت پایه محصولات پلیمری اعلامشده در هفته سوم معاملاتی اردیبهشتماه نشان میدهد که فقط ۳۶درصد از این گروه با رشد قیمت همراه بودند و در این بین پلیاتیلن ترفتالات بطری BG۷۸۱ برای دومین هفته متوالی با ۲.۵درصد رشد معادل یکهزار و ۶۲۲تومان به ۶۶هزار و ۱۴۸تومان رسید. همچنین پلیاتیلن ترفتالات بطریBG۸۲۵ با ۲.۴درصد رشد قیمت پایه در رده دوم این گروه قرار گرفت. ۳۶درصد از گروه محصولات پلیمری با افزایش قیمت همراه بودند و رشد قیمتها تحت تاثیر وضعیت ثبات برخی از محصولات در بازار جهانی رخ داده و ریزش عمده پلیمریها به دلیل افت ۰.۳درصدی نرخ دلار توافقی اتفاق افتاده است؛ این در حالی است که بیش از نیمی از محصولات با کاهش قیمت پایه همراه بودند و این موضوع تحتتاثیر افت قیمت دلار توافقی رقم خورده است. استایرنبوتادین رابر روشن ۱۵۰۲ بهعنوان آخرین گروه کالایی کاهشی به ثبت رسید. در گروه کالایی شیمیاییها نیز ۲۵درصد از گروهها با افزایش قیمت همراه بودند.
کریستالملامین در هفته سوم اردیبهشتماه امسال با 7.8درصد رشد در رده نخست محصولات شیمیایی قرار داشت و در روز 14اردیبهشتماه قیمت پایه این محصول 90هزار و 377تومان به ازای هر کیلوگرم اعلام شد. دیاتیلن گلایکول نیز در رتبه دوم افزایشیهای گروه شیمیاییها قرار گرفت. در این گروه بنزن در رده نخست کاهشیها قرار داشته و از اینرو با 4.8درصد افت در صدر کاهشیها قرار گرفت. کاهش قیمت پایه محصولات شیمیایی نیز تحتتاثیر تغییرات نرخ دلار مبنا برای تعیین قیمتهای پایه رقم خورده و این در حالی است که قیمتهای پایه در بازار جهانی نیز تحتتاثیر نوسانات شاخص برنت در کانال نزولی قرار گرفتهاند و از اینرو قیمتهای پایه داخلی برخی از محصولات که در هفته سوم معاملاتی اردیبهشتماه افزایشی اعلام شدند، تحتتاثیر قیمت جهانی این محصولات بودند.
افت معاملات بازار فیزیکی
بررسی تالار پتروشیمی و فرآوردههای نفتی در بازه زمانی 6 تا 12اردیبهشت امسال نشان میدهد، این بازار میزبان 120هزار و 711تن انواع پلیمر بود که با تقاضای 130هزار و 973تنی مواجه شد و در پایان 85هزار و 620تن از این محصولات مورد معامله قرار گرفت. بررسیها نشان میدهد که حجم عرضه و معاملات محصولات پلیمری در هفته دوم اردیبهشتماه امسال نسبت به هفته پیش از آن به ترتیب 5درصد افزایش و 6.5درصد کاهش را به ثبت رسانده است، این در حالی است که میانگین قیمت پایه این نوع محصولات در هفته مورد بررسی کاهش داشته است.
همچنین در تالار پتروشیمی و فرآوردههای نفتی طی بازه زمانی 6 تا 12اردیبهشت 73هزار و 455تن محصول شیمیایی عرضه شد که با استقبال 45هزار و 391تنی مواجه شد و در پایان هفته معاملاتی 37هزار و 277تن از این محصولات به فروش رسید. مقایسه آمار تالار محصولات شیمیایی در هفته دوم اردیبهشتماه امسال نسبت به هفته پیش از آن نشان میدهد که حجم عرضه و معاملات به ترتیب 6درصد و 20.7درصد افزایش را گزارش میکند، این در حالی است که میانگین قیمت پایه محصولات شیمیایی و پلیمری در هفته مورد بررسی با توجه به روند نزولی نرخ ارز در بازار آزاد و همچنین نزولی بودن بازار جهانی کاهشی اعلام شد./دنیای اقتصاد
نظرات