ارسال پاسخ

۹ شهریور ۱۴۰۱
لینک صفحه: http://pvcas.ir/n5383

pvc-asso.ir

مشکلات مالیاتی تمام نشدنی تولیدکنندگان/ مالیات بر ارزش افزوده را تولیدکننده به جای مصرف کننده پرداخت می کند!

به گفته برخی، درحالی که بخش تولیدکننده جامعه که نقش گسترده‌ای در پیشروی اقتصاد دارد باید مشمول معافیت‌هایی بشود، اما با این حال برخی قوانین مالیاتی به گونه‌ای طراحی شده که در نهایت به ضرر این بخش حیاتی اقتصاد است.

الزامی بودن افزایش درآمدهای مالیاتی کشور بر کسی پوشیده نیست. اما این افزایش به چه قیمتی تمام شده و در این بین چقدر به محدودیت‌ها و موارد استثنایی که باید شامل تولیدکنندگان، کارآفرینان و پیشران‌های اقتصادی بشود، توجه شده است؟

  • معضل معافیت مالیاتی شهرک‌های صنعتی
  • مالیات بر ارزش افزوده، چاقوی دولبه
  • هزینه دعاوی مالیاتی با کیست؟
  • سامانه مودیان، حلال مشکلات مالیاتی؟

به گزارش اقتصادآنلاین؛ هرچند طی سال‌های گذشته تاکید بسیار زیادی بر افزایش درآمدهای مالیاتی دولت و مقابله با فرار مالیاتی شده است و دولت نیز در این راستا اقدامات بسیاری را اجرایی کرده اما هنوز هم برخی از گروه‌ها نسبت به شیوه مالیات‌ستانی دولت اعتراض دارند.

به گفته برخی، درحالی که بخش تولیدکننده جامعه که نقش گسترده‌ای در پیشروی اقتصاد دارد باید مشمول معافیت‌هایی بشود، اما با این حال برخی قوانین مالیاتی به گونه‌ای طراحی شده که در نهایت به ضرر این بخش حیاتی اقتصاد است.

معضل معافیت مالیاتی شهرک‌های صنعتی

در همین رابطه، روحانی فرد، عضو کارگروه مالیاتی مجمع کارآفرینان ایران با اشاره به ماده 132 قانون مالیات‌های مستقیم و اعطای برخی معافیت‌ها به بخش‌های تولیدی گفت: متاسفانه این قانون به صورت تحلیل درآمده و به طور قطعی نظری درباره اینکه یک شهرک صنعتی باید در چه فاصله‌ای باشد تا مشمول معافیت شود یا نه، وجود ندارد.

وی ادامه داد: ما پیشنهاد می‌کنیم که همچون موضوع مناطق کمتر توسعه یافته، سازمان امور مالیاتی لیستی از شهرک‌های صنعتی معاف و مشمول این ماده را اعلام کند.

مالیات بر ارزش افزوده، چاقوی دولبه

در واقع مالیات بر ارزش افزوده یک نوع مالیات مصرفی است که مصرف‌کننده هنگام خرید کالا یا خدمات آن را بر روی قیمت کالا پرداخت می‌کند و فروشندگان موظف هستند این مبالغ را جمع‌آوری کرده و آن را به نظام مالیاتی پرداخت کنند.

این مالیات در بیش از ۱۲۰کشور جهان وضع می‌شود و منبعی برای کسب درآمد دولت است. در کشور ما نیز که با وضع تحریم‌ها و کاهش درآمدهای نفتی عدم اتکا به این درآمدها بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است بهبود وضعیت نظام مالیاتی در کنار ایجاد پایه‌های مالیاتی جدید مورد توجه قرار گرفته است.

اما با وجود تمام مزایا و اهمیتی که اجرای این قانون برای نظام مالیات ستانی کشور در بر داشت، به نظر می‌رسد در روند اجرای ایرادات و نواقصی وجود دارد که کار را برای تولیدکنندگان مشکل کرده است.

برای مثال در بخشی از حوزه‌ها، تولیدکنندگان معتقدند به جای اینکه این قانون به نفس خود عمل کند که گرفتن مالیات از مصرف کننده نهایی است؛ اما در عمل به دلیل برخی مشکلات و معافیت‌هایی که به محصول نهایی می‌خورد، این تولید کننده است که مالیات را پرداخت می‌کند!

هزینه دعاوی مالیاتی با کیست؟

یکی دیگر از مشکلاتی که در زمینه مالیات برارزش افزوده و هم مالیات برعملکرد وجود دارد، تشخیص ممیزهای مالیاتی است.

روحانی فرد در رابطه با این موضوع تاکید کرد: گاهی اوقات ممیزهای مالیاتی، برگ مطالباتی را صادر می‌کند که با واقعیت تطابق ندارد. حال اگر شرکت‌ها به این موضوع اعتراضی بکنند و رای به نفع آن‌ها صادر شود، مشخص نیست هزینه‎ای که این شرکت‌ها برای ابطال تمبر و وکیل کردند باید توسط چه کسی پرداخت شود؟ در حالی که در دعاوی حقوقی پرداخت این هزینه‌‎ها بر عهده طرف بازنده است.

وی افزود: بنابراین باید ترتیبی اندیشیده شود تا در مواقعی که شرکت‌ها پیروز دعاوی می‌شوند، این هزینه‌ها توسط سازمان امور مالیاتی پرداخت شود.

سامانه مودیان، حلال مشکلات مالیاتی؟

اما در این بین نباید از اقدامات مفید سازمان امور مالیاتی نیز غافل شد. همانطور که پیش از این، شاهین مستوفی، مدیرکل دفتر حسابرسی سازمان امور مالیاتی تاکید کرده بود که با اجرایی شدن سامانه مودیان مالیاتی، بسیاری از مشکلات برطرف خواهد شد، روحانی فرد نیز در این رابطه خاطرنشان کرد: ایجاد این سامانه از جمیع جهات اتفاق خوبی است و به تسریع مطالبات و دسترسی راحت کمک خواهد کرد. البته هنوز برخی اطلاعات قدیمی بر روی سامانه بارگذاری نشده که امیدواریم این موضوع نیز به زودی نهایی شود.

نظرات

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد